Zo groeit je buik tijdens je zwangerschap! (2024)

Groei buik per week

De grootte van je buik en je hoeveel je aankomt verschilt per persoon. Ook verschilt het per periode hoe je buik groeit. Je kan ongeveer van het volgende uitgaan.

Week 1 t/m 12

10% van de totale gewichtstoename gebeurt in het eerste trimester. Gemiddeld kom je 1 tot 2 kilo aan in deze periode. Dit komt omdat je in het eerste trimester extra honger kan hebben en meer eet, of omdat eten helpt tegen de misselijkheid.

Als je erg misselijk bent en regelmatig overgeeft, is het mogelijk dat je juist kilo’s kwijtraakt. Dit is ook normaal. Houd je door het overgeven niks meer binnen en heb je ook andere klachten, zoals uitdrogingsverschijnselen en niet meer kunnen functioneren? Neem dan contact op met je verloskundige of huisarts.

Je kan in deze periode al een wat opgezette buik hebben. Dit komt vooral doordat je darmen wat trager werken. Er zit daardoor veel lucht in en je kan last hebben van obstipatie. Daarnaast beginnen je darmen te verplaatsen om ruimte te maken voor je groeiende baarmoeder.

Week 13 t/m 20

15% van de groei van je gewicht is in deze weken. Zodra je in het tweede trimester bent aanbeland, begint je buik sneller te groeien. Bij 13 weken kan je al een kleine babybuik zien. Vooral bij je onderbuik kan een bolling zichtbaar zijn. Je komt in het tweede trimester ongeveer een halve kilo per week aan. Ben je voor de tweede keer zwanger? Dan kan je al een duidelijke zwangerschapsbuik hebben in deze periode.

Week 21 t/m 30

In deze weken vindt de grootste gewichtstoename plaats, namelijk 50% van het totaal. Je buik groeit hard en wordt meestal ronder. Als je een navelkuiltje had, zal deze waarschijnlijk rond week 26 naar buiten ploppen. Voor iedereen is nu duidelijk te zien dat je zwanger bent. Gemiddeld ben je tegen het eind van het tweede trimester (rond de 26 weken) zo’n 9 kilo aangekomen.

Week 31 t/m 36

In deze periode is de gewichtsgroei nog zo’n 20%. Dit komt omdat je baby nog hard groeit. Vanaf week 27 tot en met je bevalling groeit je kindje voornamelijk in gewicht. Je buik neemt daarom nog aardig toe in omvang deze weken. Ook komt hij hoger uit. De bovenkant van je baarmoeder zit vanaf 30 weken tussen je navel en middenrif.

Week 37 t/m je bevalling

In de laatste periode vindt nog maar 5% van je gewichtstoename plaats. Je buik groeit nog iets groter. Dit komt vooral door je groeiende kindje. Mogelijk houd je in de laatste weken meer vocht vast, waardoor je nog wat aankomt. Gelukkig ben je dit na je bevalling ook snel weer kwijt.

Aankomen tijdens zwangerschap: hoeveel?

Hoeveel je aankomt in je zwangerschap, is per vrouw verschillend. Het is lastig om daar een richtlijn voor te geven. Over het algemeen geldt: als je een gezonde BMI (tussen de 18,5 en 25) hebt, kom je gemiddeld tussen de 11 en 16 kg aan.

Heb je overgewicht? Dan is het raadzaam om je gewichtstoename lager te houden. Gemiddeld kom je dan bij voorkeur tussen de 7 en 11 kg aan.

Bij ondergewicht is het volgens deskundigen gezond om een paar kilo meer dan gemiddeld aan te komen. Een gewichtstoename tot 18 kg is bij ondergewicht het advies.

Lees meer over aankomen tijdens de zwangerschap in:

  • Aankomen tijdens je zwangerschap
  • Gezond afvallen tijdens de zwangerschap
  • Gewichtstoename tijdens de zwangerschap

Onzekerheid over groei zwangere buik

De groei van je buik en je gewichtstoename kunnen je onzeker maken. Sommige vrouwen zijn bang dat ze te veel aankomen of dat hun zwangere buik te snel groeit. Andere vrouwen denken juist dat het uitblijven van de groei van hun buik iets verkeerds betekent.

Vaak is deze onzekerheid niet nodig. De grootte van je buik zegt niks over de grootte van je baby of zijn gezondheid. Het kan helpen om te onthouden dat iedere buik anders groeit. Verloopt je zwangerschap gezond, klopt de fundushoogte en past je gewichtstoename bij je BMI? Dan hoef je je geen zorgen te maken. Dat jouw buik niet hetzelfde groeit als die van je vriendin of buurvrouw maakt jouw zwangerschap juist uniek.

Groei buik en striae

Striae of zwangerschapsstriemen kunnen ontstaan doordat je huid de groei van je buik (of borsten) niet meer kan bijhouden. Door beschadigingen aan de opperhuid ontstaan paarsrode strepen. Na je zwangerschap kleuren deze wit. De striae worden kleiner, maar ze gaan helaas niet meer weg. Ook zijn ze niet helemaal te voorkomen, zelfs niet met het smeren van zalfjes.

Zo groeit je buik tijdens je zwangerschap! (2024)

FAQs

Waarom groeit mijn buik zo snel zwanger? ›

Derde trimester

Ook slaat je lichaam de nodige vetreserves op die ervoor zorgen dat je buik in omvang toeneemt. Vooral in het derde trimester groeit je buik het hardst. Veel vrouwen merken in het derde trimester dat als ze een paar dagen of weekje rust nemen, hun buik enorm snel groeit.

Welke week groeit je buik het hardst? ›

Week 21 t/m 30 In deze weken vindt meestal 50% van de gewichtstoename plaats. Als aanstaande moeder groeit je buik in deze periode harder dan daarvoor.

Kun je met 8 weken al een buikje hebben? ›

Jouw lichaam bij 8 weken zwangerschap

Zelf zie je na 2 maanden misschien wel al iets aan je buik. Dit kunnen je darmen zijn. De hormonen zorgen ervoor dat je wat vocht vasthoudt en dat je darmen wat opzetten. Dit wordt ook wel een darmenbuikje genoemd.

Kan je met 9 weken al een buikje hebben? ›

9 weken zwanger, je buik:

Wel kan je buik opgezet zijn door gasvorming (je bent niet de enige die zowel van onderen als van boven regelmatig gas laat ontsnappen ;)). Ook het extra vet wat je lichaam opslaat kan ervoor zorgen dat je buik al wat dikker wordt.

Waarom is mijn buik zo groot als ik 6 weken zwanger ben van een tweeling? ›

Als je een tweeling of een meerling verwacht, kun je mogelijk ook al voor het einde van je eerste trimester beginnen met het tonen van je zwangerschap. Je baarmoeder moet groter worden om meer dan één baby te kunnen herbergen . Dus terwijl iemand die een eenling verwacht, pas na 3 of 4 maanden kan laten zien, kan het bij jou al na 6 weken zichtbaar zijn.

Waarom is mijn buik zo groot in week 15? ›

Je 15 weken zwangere buik ondergaat een grote verandering. Tijdens het eerste trimester past je baarmoeder nog steeds mooi in je bekken. Maar nu rekt het zich uit om plaats te bieden aan je groeiende baby en zal het binnenkort uit je bekken groeien en hoger in je buik komen te zitten .

Kan je met 7 weken al een buikje hebben? ›

Jouw lichaam bij 7 weken zwangerschap

Al heb je nog geen buikje, veel vrouwen merken nu aan hun lichaam dat ze zwanger zijn. Je lichaam zit vol zwangerschaps hormonen. Je kunt dit merken door o.a. misselijkheid, moeheid, gevoelige borsten of het vaker moeten plassen.

Waarom is mijn buik zo groot in week 12? ›

Je voelt misschien al dat de tailleband van je kleding strakker wordt naarmate je buik ronder wordt. Wanneer de baby 12 weken zwanger is, breidt je baarmoeder zich uit om ruimte te maken voor je groeiende kleintje .

Wanneer zal mijn buik knappen? ›

Je zwangere buik: tweede trimester (week 14 tot 27)

Rond de 20e week is je baarmoeder uitgegroeid tot aan je navel , wat bij veel vrouwen ervoor zorgt dat hun buik zichtbaar uitsteekt of plopt. "Voor sommige mensen voelt het alsof het van de ene op de andere dag gebeurt.

Waar wordt je buik als eerste dik als je zwanger bent? ›

De eerste weken: je baarmoeder bevindt zich nog achter het schaambeen. 12 weken: als je voorzichtig op je buik drukt, kun je de harde rand van je baarmoeder voelen, net boven je schaambeen. 12-16 weken: je buik groeit boven je schaambot.

Hoeveel kans op een miskraam na 9 weken? ›

Zo kan je een miskraam herkennen
ZwangerschapsduurKans op een miskraam
0-4 weken50%
4-6 weken12%
7-9 weken10%
10-12 weken8%
2 more rows

Hoe snel is de buik zichtbaar als je zwanger bent? ›

Hoe snel is een zwangere buik zichtbaar? Zwangere vrouwen beginnen zelf een verschil te zien tussen de 11 en 18 weken. Dit is het moment waarop je dus echt het buikje krijgt.

Hoe snel dikkere buik zwanger? ›

Gemiddeld beginnen zwangere vrouwen zelf een verschil te zien tussen de 11 en 18 weken. Maar dat kan ook eerder of later zijn, dus wees niet ongerust! Voordat je omgeving het ook gaat zien, kan ook pas veel later zijn.

In welke week begint je buik te groeien? ›

Zo tonen sommige vrouwen bij 15 weken en begint het buikje bij anderen te groeien rond de 25 weken zwangerschap.

Hoe snel vertel je dat je zwanger bent? ›

De meeste stellen kiezen ervoor om de zwangerschap geheim te houden tot na de twaalfde week. Na het eerste trimester is het grootste gevaar op een miskraam namelijk geweken. Ook is de termijnecho – ook wel '12 weken echo' genoemd – net achter de rug.

Wanneer groeit de buik sneller tijdens de zwangerschap? ›

Normaal gesproken wordt je buik zichtbaar tijdens je tweede trimester. Tussen 16-20 weken begint je lichaam de groei van je baby te vertonen. Bij sommige vrouwen is hun buik pas zichtbaar aan het einde van het tweede trimester en zelfs in het derde trimester. Het tweede trimester begint in de vierde maand.

Hoe krijg je zwangerschapsbuik weg? ›

Dat gaan we je vertellen met deze tips om je buik na de bevalling strakker en platter te krijgen.
  • Borstvoeding geven. Geef je borstvoeding aan je kleintje, dan heb je een streepje voor. ...
  • Gezond eten. We weten allemaal dat gezond eten belangrijk is. ...
  • Meer beweging. ...
  • Draag een buikband. ...
  • Voldoende water drinken.

Top Articles
Pokemon Radical Red Guide - Pok Universe
Pokemon Radical Red Changelog
Omega Pizza-Roast Beef -Seafood Middleton Menu
Dragon Age Inquisition War Table Operations and Missions Guide
Amc Near My Location
Lima Crime Stoppers
Robert Malone é o inventor da vacina mRNA e está certo sobre vacinação de crianças #boato
How Much Is Tj Maxx Starting Pay
Sams Early Hours
Michaels W2 Online
Becu Turbotax Discount Code
iOS 18 Hadir, Tapi Mana Fitur AI Apple?
Truck Trader Pennsylvania
Napa Autocare Locator
Rondom Ajax: ME grijpt in tijdens protest Ajax-fans bij hoofdbureau politie
Recap: Noah Syndergaard earns his first L.A. win as Dodgers sweep Cardinals
Ge-Tracker Bond
north jersey garage & moving sales - craigslist
Terry Bradshaw | Biography, Stats, & Facts
Sec Baseball Tournament Score
Horn Rank
Https E22 Ultipro Com Login Aspx
Apparent assassination attempt | Suspect never had Trump in sight, did not get off shot: Officials
Gilchrist Verband - Lumedis - Ihre Schulterspezialisten
Hesburgh Library Catalog
Booknet.com Contract Marriage 2
Rugged Gentleman Barber Shop Martinsburg Wv
Annapolis Md Craigslist
Delete Verizon Cloud
Neteller Kasiinod
Deepwoken: Best Attunement Tier List - Item Level Gaming
Greater Orangeburg
A Grade Ahead Reviews the Book vs. The Movie: Cloudy with a Chance of Meatballs - A Grade Ahead Blog
Khatrimmaza
Navigating change - the workplace of tomorrow - key takeaways
The Best Carry-On Suitcases 2024, Tested and Reviewed by Travel Editors | SmarterTravel
Vip Lounge Odu
Rogers Centre is getting a $300M reno. Here's what the Blue Jays ballpark will look like | CBC News
Ewwwww Gif
Watchseries To New Domain
Temu Y2K
Wilson Tattoo Shops
All-New Webkinz FAQ | WKN: Webkinz Newz
Home Auctions - Real Estate Auctions
Windshield Repair & Auto Glass Replacement in Texas| Safelite
412Doctors
Gw2 Support Specter
Amateur Lesbian Spanking
The 13 best home gym equipment and machines of 2023
Barber Gym Quantico Hours
Bradshaw And Range Obituaries
Campaign Blacksmith Bench
Latest Posts
Article information

Author: Errol Quitzon

Last Updated:

Views: 6157

Rating: 4.9 / 5 (59 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Errol Quitzon

Birthday: 1993-04-02

Address: 70604 Haley Lane, Port Weldonside, TN 99233-0942

Phone: +9665282866296

Job: Product Retail Agent

Hobby: Computer programming, Horseback riding, Hooping, Dance, Ice skating, Backpacking, Rafting

Introduction: My name is Errol Quitzon, I am a fair, cute, fancy, clean, attractive, sparkling, kind person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.